155 S PLYMOUTH

Constructed in 1922, this classic Windsor Square traditional residence was designed by architect Sumner Spaulding who, along with John Rex, was responsible for the blueprints of Case Study House No. 2 located in Arcadia. Spaulding was known for the structures he designed at Pomona College, one of the prestigious Claremont Colleges, as well as many private country estates in the Pasadena and Beverly Hills areas. The home has undergone the most¬†restoration and lends itself to Southern California living while integrating East Coast sensibilities. The house utlizes a classic floor plan with formal living and dining rooms along with gourmet kitchen, family room and maid’s quarters occupying the first story.

The public spaces are generous, defined by character and style, and benefit from an abundance of natural light. Folding french doors in the family room allow for effortless indoor/outdoor movement and views of the pool, outdoor dining area and guest house. The second story is comprised of private spaced and a multi-purpose room ideal for a library, sitting room or child’s play room. An opulent master suite with large walk-in closet and three guestrooms, two of which are en suite, encompass ample space and perfect scale.

Additional benefits of the property’s location include the 3rd Street Elementary School District and walking distance to Larchmont Village. This graciously proportioned and well-appointed stately home is one of the area’s most unique and special offerings. Authentic elegance and sophisticated style along with meticulous attention to detail make this residence a livable piece of artwork. And, much like the aim of the design of Case Study House No. 2, this property is an expansive, well-organized space oriented to relaxed family living and entertaining as well as ease of household management.

WHAT WAS DONE

Morgan changed the hard scape around the pool and property from brick to flagstone, added a trellis off the main house overlooking the pool. All floors were stained black, while both the kitchen and dining room received matching tile treatments, so the rooms “flow into each other.” A second staircase was removed, thus expanding the kitchen.

The maid’s room was gutted and the adjoining bathroom remodeled. So was the upstairs library/children’s playroom. The children’s bathroom was gutted and remodeled. Shelving was added in the TV room downstairs and installed accordion french doors so the entire room has a cozy “indoor-outdoor feeling.”

Remodeled all the fireplace surrounds. Painted the outside and inside of both the guest house and main house. Artificial grass was installed outside to keep a very bright green consistency. AC and heat was added to the house. A full bath was added to the guest house. Another smaller trellis, hedges and white roses surrounding the property were added. The driveway was also remodeled.